הרבה נגנים מתחילים ואפילו אנשים לפני שהתחילו לנגן מתלבטים האם להתחיל עם גיטרה אקוסטית או קלאסית. החלטנו לעשות סדר אחת ולתמיד ולעזור לכל מי שמתלבט בין גיטרה אקוסטית או קלאסית.
אנחנו נסביר במאמר הקצר הזה מה ההבדל בין גיטרה קלאסית לאקוסטית, מה שונה בנגינה בין גיטרה אקוסטית או קלאסית, ואז נבחן לאיזה נגנים מתאים יותר לנגן בקלאסית ואלו יעדיפו אולי את האקוסטית.
לפני שנתחיל בהשוואה בין גיטרה קלאסית לאקוסטית, כאן המקום לומר כי אנו לומדים לנגן מוזיקה ומתפתחים מוזיקלית. הגיטרה, הפסנתר או מערכת התופים הם רק הכלי. אם אנחנו אוהבים במיוחד את הגיטרה בגלל שלל סיבות ראויות, אנחנו נלמד ונפתח את המוזיקליות שלנו דרך הגיטרה. יש דרך מסוימת לנגן אקורדים בגיטרה, ויש טכניקות פריטה. פעם שבחרנו ללמוד לנגן בגיטרה, אנחנו נלמד את המוזיקה, התיאוריה והיישום בכלי הנגינה ואלה תופסים לגבי גיטרה אקוסטית או גיטרה קלאסית או גיטרה חשמלית אפילו. ההבדל בין גיטרה קלאסית לגיטרה אקוסטית הוא בחזקת ניואנס. אם יש לכם גיטרה בבית, והיא נוחה לכם – תתחילו ללמוד. בהמשך תוכלו להתכוונן על גיטרה קלאסית או אקוסטית ואולי על שתיהן.
ההבדל בין גיטרה קלאסית לאקוסטית
ההבדל המשמעותי ביותר בין גיטרה קלאסית לאקוסטית הוא סוג המיתרים או ליתר דיוק, המיתרים הראשונים של הצלילים הגבוהים יותר. בגיטרה קלאסית המיתרים הללו עשויים ניילון והם עבים יותר ולכן יותר נוחים לנגינה. לעומת זאת, בגיטרה האקוסטית המיתרים הללו עשויים מתכת והם דקים יותר. הבדל נוסף בין גיטרה אקוסטית לגיטרה קלאסית הוא שהמיתרים בגיטרה אקוסטית הם מתוחים יותר מהמיתרים בגיטרה הקלאסית. הבדל מכאני נוסף בין גיטרה קלאסית לגיטרה אקוסטית הוא רוחב הצוואר. בגיטרה אקוסטית הצוואר צר יותר מצוואר ממוצע של גיטרה קלאסית. הבדל שמשלב בין הצוואר והמיתרים הוא שלרוב בגיטרה אקוסטית המרחק בין הצוואר והמיתרים הוא קטן יותר מאשר בגיטרה קלאסית. הבדל אחרון, שהוא בעיקר נכון בגיטרות הזולות והבסיסיות הוא גודל גוף הגיטרה. בגיטרה אקוסטית גוף הגיטרה לרוב גדול יותר משל גיטרה קלאסית.
מה ההבדל בנגינה והצליל בין גיטרה אקוסטית לקלאסית?
ההבדלים המכאנים שסקרנו יוצרים הבדל בצליל של הגיטרה. כמו כן, נוחות הנגינה מכתיבה את סגנון הנגינה. הצליל של הגיטרה האקוסטית הוא מתכתי יותר עם יותר הרמוניות גבוהות ומתקף גבוה. הגיטרה הקלאסית מפיקה צליל "טיפתי" יותר (כמו של טפטוף טיפות), צליל רך יותר. היצירות הקלאסיות המלטפות כמו בלאדה ספרדית והיצירות המקסימות של אלבניז מנוגנות בגיטרה קלאסית. לנגני המדורות מביננו שפורטים אקורדים מלאים יש לשים לב שבגלל שגיטרה מפיקה הרמוניות יותר נמוכות מהאקוסטית, האקורדים נשמעים מאוד "בוציים" עם המון בסים. הגיטרה האקוסטית לעומת זאת מנגנת אקורדים ובסים באיזון טוב יותר עם המלודיה. בנוסף, בשל מתיחות המיתרים והמרחק הנמוך יותר מהצוואר (האקשן) יותר קל לנגן צלילים ללא פריטה כמו פול-אפ, או לחילופין צלילים עיליים. על כן, זו גיטרה שבה מנגנים לרוב בלו-גראס, פולק, בלוז וקאנטרי.
ההבדל האחרון בנגינה בין גיטרה קלאסית ואקוסטית הוא נגינת אצבעות אל מול נגינה עם מפרט. מכיוון שהצוואר של הגיטרה האקוסטית צר יותר, מתיחות המיתרים רבה יותר והמיתרים עשויים מתכת, הרבה פחות נוח לנגן בגיטרה אקוסטית עם האצבעות. בטח ובטח לאצבעות בלי ציפורניים משויפות לנגינה. לעומת זאת, בגיטרה הקלאסית, נגינת אצבעות היא נוחה יותר כמובן, אך נגינה עם מפרט היא מעט מסורבלת יותר בגלל הצוואר הרחב.
גיטרה אקוסטית או קלאסית?
אז מה מתאים למי? גיטרה קלאסית או אקוסטית. אם אתם נגנים מנוסים שמגיעים מכלי אחר למשל פסנתר ואתם יודעים שאתם מאוד אוהבים מוזיקה קלאסית, מומלץ לבחור לפי הסגנון המועדף, בדוגמא של הזו, כדאי לבחור בגיטרה קלאסית. מצד שני, אם אתם נגנים מתחילים, וההופעה הראשונה שלכם ככל הנראה תהיה במדורת לג בעומר, הגיטרה המועדפת כאמור תהיה הגיטרה האקוסטית. הגיטרה האקוסטית הזולה והבלתי מוגברת, היא גדולה יחסית ויש לה תהודה חזקה והמיתרים המתכתיים נשמעים היטב באקורדים הבסיסיים שבדרך כלל מנגנים במדורות.
אבל לרוב, בבואנו ללמוד נגינה, אנחנו פחות חושבים על הסגנון המועדף עלינו ולמה אנחנו מכוונים בעוד כמה שנים ואנחנו רוצים כלי נגינה שיהיה לנו נוח ולא ייצור כאבים או יגביל את זמן האימון או הנגינה במדורה. מיתרי המתכת המתוחים של הגיטרה האקוסטית עלולים לכאוב לאורך זמן לנגן מתחיל שעדיין לא ניגן מספיק כדי שהעור בקצה האצבעות יתקשה. על כן, הנגינה בגיטרה אקוסטית תהיה פחות נוחה. בנוסף, ישנם אקורדים שמצריכים חסימה של כמה מיתרים עם אצבע אחת וקשה מאוד ליצור לחץ חזק מספיק בצורה אחידה על כל המיתרים ואז גם כואב, וגם האקורד לא נשמע טוב. אז למרות שגיטרה אקוסטית היא טובה יותר מבחינת הסאונד לנגינת מדורות, אנחנו ממליצים לרוב דווקא להתחיל עם גיטרה קלאסית. אבל לא הכול נפלא גם בגיטרה הקלאסית. המרחק הגדול יחסית בין המיתרים לצוואר גדל ככל שעולים לשריגים הגבוהים (החלק בו הצוואר פוגש את גוף הגיטרה), מקשה בנגינת סולואים מהירים. הבדל נוסף הוא רוחב גדול יותר של צוואר הגיטרה. ילדים בעלי ידיים קטנות יתקשו לעשות אקורדים מאוד מרווחים בגיטרה קלאסית. את הנושא הזה ניתן לפתור בנקל, כיוון שיש היום גיטרות קלאסיות קטנות לילדים ומאוד מומלץ להתאים את גודל הגיטרה לממדי הנגן. הגיטרות הללו זולות מאוד, בניגוד לגיטרות אקוסטיות קטנות שדורשות תוספת של הגברה ולכן יקרות יותר. נושא המפרט הוא יחסית מינורי, כיוון שאין באמת בעיה לנגן עם מפרט בגיטרה קלאסית. אבל בכל מקרה, כדאי לא להתעצל וללמוד פריטת אצבעות בהתחלה כי זה ישמש אותנו בשלבים מאוחרים יותר לנגינה של פינגרסטייל או פלמנקו. פריטות אלה משדרגות כל נגן מדורות בצורה משמעותית.
שורה תחתונה – כדאי להתחיל עם קלאסית.
אם לסכם את כל שנאמר כאן. ההבדל בין גיטרה קלאסית לאקוסטית הוא בעיקר מכאני ועל כן משנה את הצליל של הגיטרה וסגנון הנגינה. יחד עם זאת, כל נגן גיטרה מסוגל לנגן גם בגיטרה אקוסטית וגם בגיטרה קלאסית. על כן, כדאי לבחור בגיטרה שתהיה נוחה יותר בשלבים הראשונים של הלימוד ולא תעכב אותנו, ואז נוכל לבחור באיזה גיטרה נרצה לנגן לפני ההעדפות שלנו. הגיטרה הקלאסית היא נוחה יותר למתחילים ולכן אנו בToneLine ממליצים להתחיל ללמוד עם גיטרה קלאסית.
Kommentarer