השפעת המוזיקה על מוחם של מבוגרים ועל הדרך בה כל אחד ואחת יכולים להגשים את החלום.
לימודי נגינה והמחקרים השונים
מחקרים רבים נכתבו על השפעת המוזיקה על מוחם של צעירים. אנחנו יודעים היום מאותם מחקרים שיש קשר בין לימוד נגינה בגילאים צעירים לבין ההצלחה של אותם ילדים בחייהם כבוגרים.
"אבל מה אם לא למדתי נגינה בגיל צעיר, זה לא מאוחר מידי?"
בשנים האחרונות מתבצעים מחקרים שונים על ההשפעה של לימוד נגינה על המוח של מבוגרים ועל בריאותם הפיזית והנפשית.
במחקר שבוצע בשנת 2003 ע"י כריסטיאן גאסר וגוטפריד שלאוג,נבדקו מוחותיהם של אנשים המנגנים לכאלה שלא מנגנים כלל. תוצאות המחקר היו מדהימות.
בהשוואה של הקבוצות הללו, נמצאו אזורים עם מתאם חיובי מובהק בין מעמד מוזיקאי לעלייה בנפח החומר האפור באזורים שונים במוח האחראים על תפקודים מוטוריים ומערכת החישה.
מתאם חיובי אומר שנפח החומר האפור הוא הגבוה ביותר אצל אנשים שמנגנים לעומת הנמוך ביותר אצל אנשים שאינם מנגנים כלל.
במחקר שפורסם בכתב העת Nature בשנת 1993 נבדקה רמת ה IQ של סטודנטים לאחר שמיעה של Mozart - Sonata in D major. במחקר התגלה שסטודנטים שהתיישבו ללמוד כ- 10 דק' אחרי שמיעה של היצירה העלו את רמת ה IQ שלהם ב8-9 נקודות.
בסדר, מחקרים. אבל מה זה אומר בתכלס?בנגינת מוזיקה יתרונות בריאותיים רבים:
1. פיתוח היצירתיות - כששיר יוצא לאוויר העולם שם רק מתחילה דרכו. בתחילת הדרך הוא שייך ליוצר, אך ככל שעובר הזמן ניתן למצוא גרסאות שונות ומגוונות שכל אחת מהן עיבד או ניגן מחדש אדם שראה את היצירה הזו אחרת משראה אותה היוצר שלה. היכולת הזו לקחת את זווית ראייתו של היוצר ולהפוך אותה לזווית ראייה או לחוויה שונה לחלוטין היא התגלמות היצירתיות במלוא הדרה! בנוסף לכך, התרגול של כניסה למצב יצירתי באמצע היום מידי יום ולו רק לכמה דקות תורם ליכולת שלנו להכנס למצב יצירתי גם בעבודה.
2. חיזוק שרירי הגוף - כאנשים בוגרים הנטייה הטבעית שלנו תהיה ללכת לחדר הכושר או לחוג ספורטיבי על מנת לחזק את שרירי הגוף ולהיות בריאים יותר, אבל מה אם נציע פתרון שמשלב גם כושר וגם הנאה ורוגע? אם תבחרו בכלי נשיפה תראו בזה אימון נהדר לריאות, לגב זקוף ובטן אסופה וחזקה, בעוד בחירה בתופים, קלידים או בכלי מיתר תחזק את הידיים והרגליים שלכם.
3. שיפור הקאורדינציה והיכולות המוטוריות -
כפי שהוזכר למעלה, במחקר שבוצע על קבוצות נגנים התגלתה פעילות מוטורית חזקה יותר מאלה שאינם נגנים. נוסף על כך - רמת הקאורדינציה הנדרשת מנגנים היא מאוד גבוהה. בכל כלי שנבחר לנגן נראה שכל יד עושה פעולה שונה. נוסיף לזה את הפה או הרגליים וקיבלנו כאן אימון קאורדינציה מהשורה הראשונה.
4. שיפור הזכרון - הגוף שלנו זוכר תנועות שאנחנו מבצעים באופן קבוע. בנסיונות הראשונים יקח כמה שניות כדי להניח את האצבעות במקום הנכון על החליל, אבל אחרי מספר אימונים המוח שלנו יזכור את השילוב בין התו לבין מיקום הידיים על החליל ובין אורך הצליל אותו צריך לנגן עכשיו.
5. הפחתת חרדות ושיקום ממחלות - נמצא במחקר באוניברסיטת מסצ'וסטס שחולים שעברו אירוע לבבי ומאזינים בכל יום ל20 דק של מוזיקה רגועה מחלימים יותר בקלות מכאלה שלא מאזינים למוזיקה מרגיעה וזאת מפני שהמוזיקה הרגועה מורידה משמעותית את מפלס החרדה ובכך מסייעת לגוף להחלים במצב נינוח. המעבר של הפעילות המוחית מאונה האנליטית (השמאלית) אל האונה היצירתית מאפשרת למוח להתרענן ומורידה את השחיקה בעבודה וחיי היום יום.
6. ביכולתה של המוזיקה לתת רגיעה לנפש - על פי מאמרו של סוונסון מ- Time magazine, ביכולתה של הנגינה לשנות את המבנים הכימיים במוח באותו האופן שסמים עושים זאת.
אז אם אתם באים בשביל הרגיעה - עזבו את הסמים, עברו לכלים.
אז עכשיו, איך מתחילים לנגן?
אחרי שהבנו את ערכה של יצירת מוזיקה בגיל מבוגר והשפעתה על בריאות הגוף והנפש, נשאלת השאלה החשובה ביותר- איך עושים את זה? איך משלבים דווקא עכשיו, עם כל עומס החיים גם לימודי נגינה?
כשאתם בוחרים מקום ללמוד בו נגינה, יש כמה דברים שלא כדאי להתפשר בהם- מקצועיות המורים, זמינות השיעורים וגמישות בתוכן הלימוד.
אצלנו בטון- ליין תזכו ללמוד ממורים שהם מוזיקאים פעילים, מהמקצועיים בתחומם.
תוכלו לצפות בשיעורים בכל שעה שנוחה לכם. דרך המחשב הביתי, במשרד (אם הבוס מאשר) או על חוף הים.
השיעורים מותאמים במיוחד בשבילכם כדי שתוכלו ללמוד מה שמעניין אתכם.
את השיעורים תוכלו למצוא בכל רגע נתון באתר ולצפות בהם שוב ושוב כמה שתרצו.
והרווח הגדול הוא - שפתאום תרגישו שיפור בביצועים שלכם במהלך היום בעבודה ובבית בעקבות העצירה הזו לאימון המוח, הגוף והנפש.
Comments