Yonatan Bleich
לימוד נגינה מעל גיל 20 - האם יש בכך טעם?
עודכן: 25 באוג׳ 2022
השפעת המוזיקה על מוחם של מבוגרים ועל הדרך בה כל אחד ואחת יכולים להגשים את החלום.
לימודי נגינה והמחקרים השונים
מחקרים רבים נכתבו על השפעת המוזיקה על מוחם של צעירים. אנחנו יודעים היום מאותם מחקרים שיש קשר בין לימוד נגינה בגילאים צעירים לבין ההצלחה של אותם ילדים בחייהם כבוגרים.
"אבל מה אם לא למדתי נגינה בגיל צעיר, זה לא מאוחר מידי?"

בשנים האחרונות מתבצעים מחקרים שונים על ההשפעה של לימוד נגינה על המוח של מבוגרים ועל בריאותם הפיזית והנפשית.
במחקר שבוצע בשנת 2003 ע"י כריסטיאן גאסר וגוטפריד שלאוג,נבדקו מוחותיהם של אנשים המנגנים לכאלה שלא מנגנים כלל. תוצאות המחקר היו מדהימות.
בהשוואה של הקבוצות הללו, נמצאו אזורים עם מתאם חיובי מובהק בין מעמד מוזיקאי לעלייה בנפח החומר האפור באזורים שונים במוח האחראים על תפקודים מוטוריים ומערכת החישה.
מתאם חיובי אומר שנפח החומר האפור הוא הגבוה ביותר אצל אנשים שמנגנים לעומת הנמוך ביותר אצל אנשים שאינם מנגנים כלל.
במחקר שפורסם בכתב העת Nature בשנת 1993 נבדקה רמת ה IQ של סטודנטים לאחר שמיעה של Mozart - Sonata in D major. במחקר התגלה שסטודנטים שהתיישבו ללמוד כ- 10 דק' אחרי שמיעה של היצירה העלו את רמת ה IQ שלהם ב8-9 נקודות.
בסדר, מחקרים. אבל מה זה אומר בתכלס? בנגינת מוזיקה יתרונות בריאותיים רבים:
1. פיתוח היצירתיות - כששיר יוצא לאוויר העולם שם רק מתחילה דרכו. בתחילת הדרך הוא שייך ליוצר, אך ככל שעובר הזמן ניתן למצוא גרסאות שונות ומגוונות שכל אחת מהן עיבד או ניגן מחדש אדם שראה את היצירה הזו אחרת משראה אותה היוצר שלה. היכולת הזו לקחת את זווית ראייתו של היוצר ולהפוך אותה לזווית ראייה או לחוויה שונה לחלוטין היא התגלמות היצירתיות במלוא הדרה! בנוסף לכך, התרגול של כניסה למצב יצירתי באמצע היום מידי יום ולו רק לכמה דקות תורם ליכולת שלנו להכנס למצב יצירתי גם בעבודה.
2. חיזוק שרירי הגוף - כאנשים בוגרים הנטייה הטבעית שלנו תהיה ללכת לחדר הכושר או לחוג ספורטיבי על מנת לחזק את שרירי הגוף ולהיות בריאים יותר, אבל מה אם נציע פתרון שמשלב גם כושר וגם הנאה ורוגע? אם תבחרו בכלי נשיפה תראו בזה אימון נהדר לריאות, לגב זקוף ובטן אסופה וחזקה, בעוד בחירה בתופים, קלידים או בכלי מיתר תחזק את הידיים והרגליים שלכם.
